Ma még a legtöbb helyen él az a tévképzet, hogy a pálinka csak aperitiv. A pálinkát különösen az étkezést követõen ajánlott fogyasztani digestivként, a nehéz ételek emésztését megkõnnyítendő, és a gyomor működését elősegítendő .

NAGYANYÁINK PÁLINKÁS CSÖRÖGÉJE

Morzsold a vajat a liszt közepébe, készíts mélyedést, dobd rá a tojások sárgáit, a tejfölt, a többi alkotót s végül a pálinkát is öntsd rá finoman. Az egyenletes, jól átgyúrt tésztát pihentesd 1-2 órát át hűtőben, majd nyújtsd 2-3 mm vastagra lisztes deszkán. Derelyevágó rádlival (!) ujjnyi széles 30 cm-es csíkokat szelj, majd finoman készíts masnikat belőlük. Egyenként lobogóan forró olajba (libazsírba) tedd, de máris veheted ki, mert szinte azonnal átsül. Itasd le szalvétán és szód meg porcukorral. 250 g liszt
140 ml sűrű tejföl
1 kiskanál porcukor
50 g vaj
3 db tojás sárgája
2-3 csipet sütőpor
1 csipet só
4 cl SPIRITUS PRIMUS BÁRSONYOS KAJSZI PÁLINKA

Csirkemáj pástétom érlelt almapálinkával

A hagymát olajon fonnyasztjuk, adjuk a bacont és a fokhagymát és együtt pároljuk.


A májat nagyobb darabokban hozzáadjuk és kb 10 percig pirítjuk. A többi hozzávalót belekeverjük, és langyosan botmixerrel krémesre pürésítjük. A lágy krémet pástétomos vagy felfújtas tálba kenjük, olvasztott vajjal megöntözzük, a tetejét rozmaring- és oregánó levelekkel díszítjük. Hűtőben vagy hideg kamrában legalább egy napot álljon, mielőtt kínáljuk. Házi kenyérre, pirítósra kenve és egy korty benne lévő pálinkával kísérve mennyei előétel.

15 dkg vaj
1 fej vöröshagyma felkockázva
3 gerezd frissen zúzott fokhagyma
30 dkg csirkemáj szépen letisztítva
10 dkg bacon kockázva
5 cl SPIRITUS PRIMUS ÉRLELT ALMAPÁLINKA
zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, rozmaring)
bors, só
3 ek tejszín

Érlelt Alma koktél

Tegyünk egy shakerbe kétharmad rész jeget.  

Öntsük hozzá az érlelt almapálinkát, a citromdzsúszt  

a cukorszirupot, és a gránátalmaszörpöt, majd jól rázzuk össze. 

Végül szűrjük egy hűtött martinispohárba.

45 ml Érlelt Almapálinka
15 ml Frissen facsart citromdzsúsz
1/2 teáskanálnyi cukorszirup
2-3 csepp gránátalmaszörp

Pajkos szamóca krémleves

A szamócát a cukorral, a vaníliás cukorral, a mézzel, a tejjel, és a tejszínnel turmixban vagy botmixerrel összekeverjük, majd az teaszűrőn leszűrjük. Hozzáadjuk a SPIRITUS PRIMUS PAJKOS SZAMÓCA PÁLINKÁT és hűtőben egy órán át pihentetjük. Tálalásnál egész szamócákat teszünk a közepére, és kívánság szerint tejszínhabbal díszítjük.

80 dkg szamóca (lehet fagyasztott vagy konzerv is, de a legjobb a friss természetesen)
8 dl tej
3 dl tejszín
cukor, vaníliás-cukor, méz
4 cent SPIRITUS PRIMUS PAJKOS SZAMÓCA PÁLINKA
és szerint

Pálinkás kuglóf

A margarint a tojássárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a pálinkával habosra keverjük, majd beletesszük a lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a masszához adjuk. Két formát kizsírozzuk, kilisztezzük. A massza felét beletesszük a formákba, a másik feléhez kakaóport adunk, jól elkeverjük, és azt is beletesszük. A végén tehetünk bele étcsokit, meggyet, mazsolát. Megsütjük. A formából kiszedve porcukorral meghintjük.
forrás: http://www.mindmegette.hu
2 kuglófhoz:
12,5 dkg  margarin
12 db tojás
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
1 dl pálinka pl. SPIRITUS PRIMUS CSERESZNYE PÁLINKA
meggy, mazsola, csoki ízlés szerint

Őzpörkölt másképp...

Zsíron vagy olajon pirítsd üvegesre a nagyobb kockákra vágott hagymát, majd tedd hozzá a meghámozott és feldarabolt paradicsomot (forró vízbe mártva könnyen lefejthető a héja) és a felkarikázott paprikát, majd így együtt pirítsd addig, amíg a paradicsom szét nem esik.

Ezután tedd bele a felkockázott húst, egy kevés sót, pirospaprikát, majd önts alá 2 dl bort és ugyanennyi vizet, majd jól keverd össze.

Mikor elkezd levet engedni tegyél bele még pirospaprikát, bort, köményt, borsot, kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát. Ezt addig főzd kis-vagy közepes tűzön, míg a hús majdnem teljesen puha nem lesz.

Ekkor mehet bele a maradék bor, a pálinka, az áfonyadzsem és annyi só, édes- és csípős pirospaprika, hogy finom legyen. Ha ez megvan, akkor még 10-20 perc főzés és kész a pörkölt.

Forrás: palinkanet.com

5 kg vegyes őzhús(legyen benne csontos hús is, vagy csont)
kg-onként egy közepes fej vöröshagyma és egy-egy gerezd fokhagyma
kg-onként egy kisebb paradicsom
2 db zöldpaprika
só, bors, pirospaprika, fél evőkanál csípős paprika
15-20 szem borókabogyó (apróra darálva, vagy borsszóróval durvára törve)
egy kávéskanál kakukkfű és őrölt kömény
fél liter száraz vörösbor
egy feles szilva vagy törkölypálinka
két evőkanál áfonyadzsem

Szilvapálinka koktél

Egy poharat félig töltünk jéggel, majd beleöntjük a citromlevet és a pálinkát, megkeverjük, felöntjük szódával, és a szilvával díszítjük.

Forrás: Mr.Mixer

5 cl szilvapálinka
1 cl citromlé
1 szem szilva
szódavíz

FEKETEERDŐ TORTA

A tortalapokat szurkáld meg tűvel és csepegtesd rájuk 2 evőkanál SPIRITUS PRIMUS CSERESZNYE PÁLINKÁ-t. A csersznye befőttet szűrőn csepegtesd le. Egy előhűtött nagy tálban verd kemény habbá a tejszínt. A porcukrot fokozatosan adagold keverés közben, majd mehet bele a maradék pálinka is. reszelőn vagy zöldséghámozón készíts durva csokiforgácsot. AZ egyik tortalapra kb 1 cm vastagon kend be a krémmel és szórd rá a cseresznyét. Jöhet a második lap majd a maradék krém – ügyelve, hogy az oldalára is jusson. A tetejét a maradék cseresznyékkel és csokiforgáccsal díszítsd. 2 db kb. 22-25 cm-es csokitorta lap
4 evőkanál SPIRITUS PRIMUS CSERESZNYE PÁLINKA
50 dkg cseresznye befőtt
50 dkg habtejszín
½ csésze porcukor
1 csésze szép, egész (magnélküli) cseresznye a díszítéshez
25 dkg étcsokoládé

Édes-füstös oldalas (3 főre)

Az oldalasokat 1 órán át főzd lassan, zöldfűszeres, sós vízben puhára. Eközben keverd össze jól az összetevőket, langyosan össze is turmixolhatod. Öntsd rá a lecsöpögtetett majd tepsibe fektetett oldalasokra és told a 200°C-os sütőbe 1 órára, közben többször öntögesd az alatta összegyűlt, egyre sűrűbbé váló szószból.

Szezámmaggal hintett burgonyapürével és friss, tavaszi loco-loco salátával tálaljuk.
1 kg sovány sertés oldalas
¼ csésze szójaszósz
¼ csésze SPIRITUS PRIMUS ÉRLELT ALMA PÁLINKA (ennek a fahordós érlelt íze adja a bársonyos füstösséget!)
¼ csésze barnacukor
2 ek ÁBEL SZÉKELY MUSTÁR
1 ek csípős ketchup
3 gerezd összetört fokhagyma
só, zöldfűszerek – ahogy szereted

Pálinkás csirkecomb (3 főre)

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját lassan kiolvasztjuk. Megpirítjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát. A megmosott, leszárított és félbevágott csirkecombokat a hagymás zsíron lepirítjuk. Ezután a fűszerekkel ízesítjük, aláöntjük a barackpálinkát meg a bort, és fedő alatt, lassan puhára pároljuk. A  puha csirkehúst zsírjára sütjük. Ekkor kivesszük a combokat a serpenyőből, helyükre mennek a megmosott alma negyedek vagy az előzőleg szintén pálinkába áztatott, aszalt alma szeletek és néhány percig pirítjuk. A combokat hozzáadjuk, átforrósítjuk az egészet. Párolt rizzsel tálaljuk. 6 db csirkecomb,
10 dkg füstölt kenyérszalonna,
1 nagyobb fej vöröshagyma
1,5 dl SPIRITUS PRIMUS barackpálinka,
12 negyed alma vagy ugyanennyi aszalt almaszelet,
3 dl száraz, nem túl savas fehérbor, Mátrai vagy Dél-Balatoni
kevés őrölt babérlevél, só és durvára őrölt bors

Birsalmasajttal töltött pálinkás kacsamell

A hosszúkás szeletekre vágott birsalma sajtot a pálinkába beáztatjuk. Ezután a kacsamelleket felszúrjuk, az áztatott birsalma sajttal megtöltjük, fűszerezzük és zöldségágyon, sütőben megsütjük. Ha kész, kivesszük, a kisült zsírt lábasba öntjük. Paradicsompürét pirítunk benne. Kevés liszttel megszórjuk, a maradék pálinkával és vízzel felengedjük, sóval, borssal ízesítjük és felforraljuk, majd átszűrjük és a mártáshoz kakukkfüvet adunk. Mandulás burgonyakrokettel adjuk fel. 2 db egész kacsamell
20 dkg közép kemény birsalmasajt
1 evőkanál paradicsompüré
1 csomag vegyes zöldség
1 dl illatos birspálinka
só, bors, kakukkfű
olaj, cukor, reszelt mandula
burgonyakrokett

ALMOJITO

A klasszikus trópusi mojito hazai testvérkéjéhez egy koktélos pohárban óvatosan szétnyomkodjuk a mentalevelet. A filigrán almapálinkát, a citrom levét és a cukorszirupot shakerben jól összerázzuk, s ezt is a koktélos pohárba szűrjük. Végül szódát spriccelünk vagy ásványvizet töltünk bele, finoman felkeverjük és mentaággal díszítjük. 4 cl „07” ALMAPÁLINKA
2 cl frissen csavart citromlé vagy lime-lé
1 cl cukorszirup
szódavíz vagy ásványvíz
4-5 mentalevél
1 mentaág

Házi olíva tapanád törkölypálinkával

Tedd a szobahőmérsékletű alkotókat egy középmély tálba, erőteljesen krémesítsd botmixerrel, majd dermeszd hideg helyen néhány óráig. Kovászos parasztkenyérre, magvas pirítósra vagy baguett-szeletekre kenve és csinosítva tálald. 20 fekete és 10 zöld, magozott olajbogyó
1 ek kapribogyó
1 ek Orbán pincészet törkölypálinka, Badacsonyi Borvidék
½ ek citromlé
2 ek extra szűz, szűretlen olívaolaj
½ ek szardella paszta
morzsolt oregánó
durvára őrölt színes bors