Agrárágazat
Mezőgazdasági havilap, XIII. évfolyam, 9. szám. 2012. szeptember

Az eredeti cikk online változata az alábbi linken olvasható: http://www.agraragazat.hu

MAGYAR NEMZET 2011 október 10.:


BORGIA: http://www.borgia.hu/hirek.php?hir_id=ODY=

Pálinkavilág: Új márkák és új utak a piacon

www.4cent.hu

A pálinka mellé más kézműves remekeket is kínálnak. Amikor a pálinka már nem elég. Az új piaci szereplők számára ma már nem az a legfőbb gond, hogy milyen technológiával hogyan kell jó pálinkát főzni. Sokkal inkább az: hogyan kell értékesíteni. Van, aki megtalálta a megoldást. Most két ilyen pálinkaműhelyt mutatunk be: a Spiritus Primust és a Hegyközi Manufaktúrát.


A májusi Budapesti Pálinkafesztiválon több olyan új főzdét is láthattunk, amelyek a pálinka mellett egyéb kézműves termékekkel akarnak célba érni.

A Spiritus Primus pálinkákról ugyan már írt a 4cent, ám jelentős pálinkafesztiválon idén májusban mutatkoztak be. Nagy sikerrel. Ők is úgy gondolják, a pálinka mellett más termékekkel is fel kell kelteni a fogyasztók figyelmét. Gáll Erzsébet nagymamája receptjei alapján főzi a házi szörpöket, nemcsak saját fogyasztásra. Takaros befőttesüvegekben házi készítésű lekvárok, kompótok sorakoznak a vásári standon, mögöttük sorban többféle háziszörp: feketeribizli, málna, áfonya, fenyőrügy, meggy. S ha már szörp és lekvár, akkor biomézek és virágporok is: az ismeretség négy rajjal kezdődött. Jelenleg mintegy 350 méhcsalád gondozói, ezzel együtt egy színes, egyedi élet részesei, cserébe virág és méh titkos szövetségének tanúi lehetnek. Termelnek akác-, hárs-, havasi- virágmézet, virágport, propoliszt. Akácvirágra lemennek délre a Dunáig, majd onnan jönnek fel a Kárpátokon. Hazaérve 2-3 hetet a havasi méhlegelőkön, vágottasokban töltenek, majd ismét lemennek a Kárpátokon túlra, Dobrudzsába a hársvirágzásra. De kapható náluk mustár is: a székely ember egyéniségében hordozza a természetes vonásokat, amit őseitől örökölt. A Székely Mustár hagyományos erdélyi székely recept alapján kizárólag természetes alapanyagokból készül. És végül az Ujjlenyomat: neves borászok, borászatok kiváló törkölyeit bemutató sorozat. Csak a legmagasabb minőségű, kíméletesen kezelt törkölyökből készítenek törkölypálinkát, tehát nem melléktermékként foglalkoznak e nemes alapanyaggal, hanem a csúcsminőségű végtermék céljára készítik és válogatják az alapanyagot.

Mi több, a Spiritus Primus tulajdonosai megalkották a Korty-abroszt, amelyet éppen a Budapesti Pálinkafesztiválon mutattak be. Hogy mi is ez? Nos, egyelőre annyit: útmutatás ahhoz, hogy hogyan kell értékelni a pálinkát. Ígérjük, ennél részletesebben is foglalkozunk majd a Korty-abrosszal.


Ujjlenyomattal hitelesítve

Új sorozat a piacon

http://www.vinoport.hu/?node=3245

TIARA BORKLUB:  http://tiaraborklub.hu/page/primus_inter_palesz


DECANTER MAGAZIN 2010 DECEMBER:

 


MAGYAR NEMZET 2010 DECEMBER 6.:

VARGA KLÁRA GONDOLATAI A SPIRITUS PRIMUS PÁLINKÁIRÓL: 


Vélemények a KORTY-ABROSZ-ról:

http://www.foodandwine.hu/2010/11/25/ujdonsag-a-palinka-korty-abrosz/

http://culinaricum.blogspot.com/2010/11/korty-abrosz.html


CSÍK-ZENEKAR és SPIRITUS PRIMUS közös sajtótájékoztatója a Királyi Borok Házában

 

http://www.foodandwine.hu/2010/11/04/palinka-vagy-mustar-mez-vagy-zene/#comment-9993

http://www.vinoport.hu/?node=2909


Az utolsó bekezdésben említett törkölypálinka Dr. Pók Tamás bérfőzetésben készült egri Pajdos-dűlő borának törkölyéből készült a Spiritus Primus főzdéjében.