SZÉKELY TERMÉKEK - Ábel Székely Mustár


A székely ember egyéniségében hordozza a természetes vonásokat, amit őseitől örökölt. A Székely Mustár hagyományos erdélyi székely recept alapján kizárólag természetes alapanyagokból készül. 

A mustármagot a történelmi idők kezdete óta ismerik és felhasználják fűszerként, erre már Kr. e. 3000-bol származó sumer szövegekben is található utalás. A mustárt a görög és római irodalom, valamint a Biblia gyakran említi; az Újszövetségben az apró mustármag a hit jelképe. Hippokratész más ókori orvosokkal együtt gyógyszerként alkalmazta sokféle betegségre, később azonban inkább fűszerként és ízesítőszerként kezdték használni. A fűszerek közül ma világviszonylatban a mustárt forgalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Főleg a Föld mérsékelt övi területein termesztik, elsősorban Kanada és Amerika nagy síkságain, valamint Magyarországon és Nagy-Britanniában.

Mind a fehér, mind a szareptai mustár magja gömbölyű, szagtalan, enyhén csípős ízű. A fehér mustáré világossárga, kb. 2,5 mm átmérőjű, a szareptai mustáré közel azonos méretű, ám sötét sárga. A mustármag 30-40% növényi olajat és valamivel kevesebb fehérjét tartalmaz, valamint a mirozin nevű eros enzimet. Szárazon vagy porrá őrölve a magvak szagtalanok, ám rágáskor, vagy ha az őrleményt víz éri, a beinduló kémiai reakció eredményeként olyan olaj keletkezik, amely eredetileg nem volt jelen a magban. A szareptai mustár esetében csípős szagú, fanyar ízű illóolaj jön létre, a fehér mustárban a reakció eredménye az enyhe illatú, nem illékony szinalbin mustárolaj, amely a nyelven meleg érzetet kelt.

Kapható termék:

Iolimex, Küküllőkeményfalva Ábel Székely Mustár 280g