SZÉKELY TERMÉKEK - szörpök, lekvárok

Gáll Erzsébet nagymamája receptjei alapján főzi a házi szörpöket, nemcsak saját fogyasztásra. Takaros befőttesüvegekben házi készítésű lekvárok, kompótok sorakoznak a vásári standon, mögöttük sorban többféle háziszörp: feketeribizli, málna, áfonya, fenyőrügy, meggy. A gyergyószentmiklósi Gáll Erzsébet 2003-ban kezdett foglalkozni saját készítésű gyümölcskészítmények eladásával. „Akkor maradtam munka nélkül, s gondolkodtunk, hogy valamit el kellene kezdeni. Így jött az ötlet, hogy próbálkozzunk a szörpkészítéssel” – meséli, miközben férje a standnál az érdeklődőkkel beszélget.

A feketeribizli-, meggy- és málnaszörpöt 2003 óta saját termésből főzik, de lassan-lassan, ahogy bővítették a termékskálát, a szomszédoktól, ismerősöktől beszerzett gyümölccsel pótolják a nyersanyagot. Felvásárolják, ezáltal nemcsak a saját, hanem a termelők vagy gyümölcsszedők bevételét is biztosítva.

A kisvállalkozást Gáll Erzsébet hivatalos formában 2005 óta működteti. „Igyekszem, hogy a saját fizetésemet kikeressem. Nem ipari mennyiséget főzünk, egyszemélyes vállalkozó vagyok, nyáron dolgozom.

„Nagymamámtól rám maradt, régi recepteket használok. Igyekszünk a hagyományos ízeket megtartani, feleleveníteni, hiszen manapság sok háziasszony elfelejtette, hogy gyerekkorában milyen ízeken nőtt fel. Manapság kiszorult a kamrákból a természetes alapanyagok felhasználásával eltett gyümölcskészítmény” – teszi hozzá. A termékeket citromsó és szalicil hozzáadásával tartósítják; cukor helyett pedig egyes szörpök esetében mézet használnak édesítőszerként.

„A felismerés megvan, hogy inkább házi szörpöt jó fogyasztani a túltartósított, túlédesített termékek helyett. Sokan szeretnének biotermékeket fogyasztani,  sajnos van egy réteg, aki vásárolná, de nem tudja megengedni magának. Persze olyanok is vannak, akik csak azt nézik, minél olcsóbb legyen, amit megvesznek”

TRANSYLVANIA AUTHENTICA - A Transylvania Authentica a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és az angliai The Prince's Charities Alapítvány közös programja. Célja a helyi hagyományos ételek, a kézműves termékek népszerűsítése, elismertetése, az ökoturizmus fellendítése.

A minősítést odaítélő bizottság először ült össze az idén, júniusban. 15 kisvállalkozás nyújtotta be a kérelmét, ebből 14 székelyföldi volt. Élelmiszeripari termék kategóriában négyen kapták meg a Transylvania Authentica minősítést. Az értékelésnél figyelembe vették, helyi jellegzetességről van-e szó, mennyire számít hagyományosnak az illető termék, de az eredetiség, minőség, a természetes alapanyagok felhasználása, a környezetbarát jelleg mind-mind elbírálási tényező volt. A minősítést a termékek 3 évre kapták meg, ezalatt az idő alatt több ellenőrzésre és újraértékelésre is sor kerül, hogy a termékek minőségének színvonalát biztosítsák.

Kapható termákek:

Fekete áfonya szörp 500 g
Fenyőtoboz szörp 500 g
Fekete áfonya lekvár 420g